Концертним наступом, у петак 4. новембра 2016. године, у  свечаној сали музичке школе “ Коста Манојловић“ у 19.30 часова, Александар Сердар, пијаниста светског реномеа, некадашњи ученик наше школе, отвориће нови циклус  манифестације „ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ“.

Биографија:

Александар Сердар је рођен у Београду, одакле после завршених студија у Новом Саду наставља даље школовање у Сједињеним државама и Италији.

На његову пијанистичку формацију су утицали током година пре свега, Sergio Perticaroli и Leon Fleisher.

Као логичан пут једног младог пијанисте, Александар Сердар је учествовао на бројним интернационалним такмицењима где је добио високе награде. Најзначајнија од њих су свакако Артур Рубинштајн у Тел Авиву, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli , Карло Зеки, који су довели до почетка развоја његове интернационалне каријере.

Александар Сердар је свирао реситале и са оркестром у скоро свим земљама Европе, у северној Америци, у Бразилу и Перуу, Мароку, Либану, Израелу, Тајлданду и Јапану. Свирао је са филхармонијама Београда, Бремена, Софије, Загреба, Торина, Минхена, Тулуза, Лила, Сан Хозеа, Словеније, Дрездена. Са диригентима као сто су Жан-Клод Касадеси, Јорг Петер Веигле, Емил Табаков, Менди Родан, Марчело Виоти, Михаел Пласон. У последњих неколико година бројни успеси на концертима у Европи су привукли пажњу критичара и организатора концертних сезона и фестивала. Са подјендаким ентузијазмом је свирао у концертним дворанама као сто су: Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, и „Festivals such as “La Roque d’Antheron“, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Александар Сердар је снимио свој први компакт диск за дискографску куцу ЕМИ који је добио изванредне критике музичких часописа. Александар Сердар је издао свој први компакт диск за ПГП дискографску кућу у Србији са барокним репертоаром.

zmv-1

“Нико неможе да игнорише оваквог извођача … који је способан да поседује тако ретку комбинацију ауторитета и аристократије духа”- Diapason, децембар 1998. године
Од 1999 године, Александар Сердар је почео да ради на Факултету музичке уметности у Београду где је сад у звању редовног професора. Од 2006. године, ради као професор на факултету уметности у Нишу. Александар Сердар учествује као члан жирија у раду бројних националних и интернационалних жирија. У марту 2007. је почео са реализацијом пројеката “Националне концертне сезоне”. Пројекат децентрализације класичне музике заступљен у 16 градова који је са великим успехом окончан у јуну 2007. године. 2012. Александар Сердар издаје свој приручник под називом “Развој пијанистичке технике” у издању Музичког центра Црна Гора.