У оквиру циклуса концерата Земунске музичке вечери, у петак, 9. децембра у 19.30 часова, наступа пијаниста Милош Поповић.
Након концерта, од 10. до 17. децембра, Милош Поповић одржаће мастерклас за ученике и професоре у великој сали нсше школе.
БИОГРАФИЈА
Милош Поповић је рођен 1985. године у Београду, где са непуних десет година започиње своје школовање у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у класи проф. Синише Радојчића.

Током својих првих година школовања освојио је многобројне награде на домаћим и међународним такмичењима у Паризу, Бечу, Кошицама, Горицији, Крагујевцу, Нишу, Београду.Добитник награде „Станојло Рајчић“ за најбољи концерт САНУ у сезони 2004
1999. године упознаје руског пијанисту и педагога Јевгенија Могиљевског код кога, у наредним годинама, редовно похађа мајсторске курсеве.
Музичке студије започиње 2002. године на Академији Уметности у Новом Саду код проф. Биљане Горуновић, а две године касније уписује се на Бриселски Краљевски Конзерваторијум у класи Јевгенија Могиљевског. Истовремено, Милош Поповић је примљен на престижни приватни “Qуеен Елисабетх Цоллеге оф Мусиц” (Ватерло, Белгија) где је захваљујући трогодишњој стипендији Белгацом-а, имао могућност да ради са француско-либанским пијанистом Абдел Рахман Ел Башом. На “QЕЦМ” је дипломирао са највишом оценом – Ла плус гранде дистинцтион.

Током студија, имао је прилику да сарађује са еминентним уметницима, као што су: Мариа-Жоао Пиреш, Менахем Преслер, Дмитриј Башкиров, Жан-Клод Ванден Ејнден, Наталија Антонова, Сергеј Маркаров, Алдо Чиколини, Виталиј Маргулис, Еуген Инђић, Александар Маџар…
Милош Поповић редовно концертрира као солиста и с оркестром. Наступао је у престижним дворанама у Бриселу (Palais des Beaux-Arts, Flagey, Theatre Royal de la Monnaie), Антверпену (Elizabethzaal), Женеви, Бирмингему, Токију, Монтреалу, Москви, Нирнбергу, Кракову као и на фестивалима у Француској (Menton, Radio France Montpellier, Vexin, Chalard, Salle Gaveau) и Италији (Riva del Garda). Свирао је са: English Chamber Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Royal Flemish Philharmonic, Youth orchestra of the Americas, Prima la Musica… под палицом диригената: Isaac Karabtchevsky, Augustin Dumay, Carlos Miguel Prieto…
2008. године, освојио је другу награду на Међународном пијанистицком такмичењу „Giuliano Pecar“ у Италији.
Добитник је награде „Young Soloist 2010“ од стране Удружења Јавних Радија Француског Говорног Подручја.

За белгијску издавачку кућу Fuga Libera, 2007. године, снимио је ЦД са Шумановим делима. Крајем 2009., за исту издавачку кућу, снимио је нови ЦД „Deconstructing the Wall“ са беглијским виолинистом Лоренцом Гато (дела Енескуа, Мартинуа и Мокрањца). Свој последњи солистички ЦД са делима Хајдна, Бетовена, Шумана и Шопена, снимио је у сарадњи са белгијским радијом “Musiq3”.
Последњих година, Милош редовно сарађује са руским виолинистом Никитом Борисоглебским с којим је наступао у Бриселу, Паризу, Франкфурту, Охриду…
У протекле четири године, Милош Поповић редовно држи мајсторске курсеве у Музичкој школи „Коста Манојловић“.
Од 2014. године, Милош Поповић учесник је у пројекту “Партитура”, који је осмислила Мариа-Жоао Пиреш са идејом да представи младе пијанисте светској публици. У оквиру пројекта заказани су концерти у Бриселу, Лугану, Гштаду, Бирмингему, Амстердаму, Пинеролу… на којима ће наступати са прослављеном пијанисткињом, како солистички, тако и у делима за четири руке. Такође, у склопу истог пројекта, Милош је редовно асистирао током курсева и предавања које је Мариа-Жоао Пиреш држала на “Queen Elisabeth College of Music” у Бриселу.

“Како дефинисати “великог талента”? По мени, то је спој између осетљиве снаге и суптилне музикалности помешано са дисциплином и ригорозношћу. То је оно што проналазим у Милошу.”
Мариа-Жоао Пиреш

 

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

Ј. Хајдн – Соната бр.59 Es-dur (Хob.XVI/49)

Ф. Шуберт / Ф. Лист – 2 соло песме
– Der Müller und der Bach (Млинар и поток)
– Auf dem Wasser zu singen (Певајући на води)

Ф. Шуберт – Drei Klavierstücke (3 клавирска комада) Д946
– бр.1 es-moll
– бр.2 Es-dur
– бр.3 C-dur