ИЗВЕШТАЈ СА МАСТЕРКЛАСА ДРАГУТИНА МЛАДЕНОВИЋА

Одлуком стручног већа гудачког одсека, организован је мастерклас проф. Драгутина Младеновића 23. и 26. 02. 2018. у Сали школе.

Средње музичко образовање завршио у Музичкој школи „Мокрањац“, а од 1992. до 1998. године се школовао у Централној средњој специјалној музичкој школи, под патронатом Државног конзерваторијума „Чајковски“ у Москви. Током 1998. уписује студије на Краљевском фламанском конзерваторијуму музике у Антверпену (Белгија), где је 2006. године магистрирао. Драгутин Младеновић је 2007. године магистрирао и на Одсеку за савремену музику, код професора Михаила Безвергхног, на Краљевском Фламанском конзерваторијуму музике у Генту (Белгија).
2010. године Драгутин Младеновиц је завршио Специјалистичке студије на Одсеку за камерну музику на Факултету музицке уметности у Београду, у класи професора Уроша Пешића.
Током школовања похађао је више мајсторских курсева за виолину соло, као и за камерну музику, код професора Каписона (Цапуçон), Кавагутија (Каwагути), Кантурова (Кантоуроw) и Родалеса (Раудалес).
Драгутин Младеновић је добитник прве награде на Републичком такмичењу у Београду (1989) и прве награде на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду (1993.). Школске 2006.-2007. године био је добитник стипендије „100 најбољих постдипломаца“, коју додељује Фондација за младе таленте Републике Србије. Наступао је као солиста или члан камерних ансамбала у Србији, Холандији, Белгији, Луксембургу, Немачкој, Француској, Јапану и Јужној Америци. Од 2007. године запослен је као професор виолине у Школи за музичке таленте у Ћуприји.
Председник је удружења МУЗИКУС и директор АРЛЕММ манифестације од оснивања истих.

На мастеркласу је учествовало једанаест ученика ниже и средње школе који су изабрани за похађање семинара на састанку стручног већа одржаном 25.01.2018. године. Ученици који су имали могућност усавршавања и припреме за наступајућа такмичења су: Зорић Јелисавета, Вучковић Ивана, Радовић Михаило, Митровић Кампус Мар Елена, Балиновић Михаило, Сузић Маријана, Додиг Софија, Ристић Невена, Зоговић Ђурђа, Жикић Сташа, Марковић Милица. Школа је својим средствима, а у складу са могућностима, ученицима платила укупно тринаест часова. Све колеге су биле позване да присуствују часовима.

Његов музички темперамент, индивидуални приступ сваком ученику понаособ, непосредност и духовитост у комуникацији са ученицима, утицали су да ови часови протекну у конструктивној, радној атмосфери и да ова сарадња донесе додатни ентузијазам и енергију за уценике и њихове професоре.
До следецег дружења уз музику, захваљујемо се проф. Драгутину Младеновићу.

 

Руководилац стручног већа гудача

Татјана Јокетић

 

ИЗВЕШТАЈ СА МАСТЕРКЛАСА МИЛАНА КАРАНОВИЋА

Одлуком стручног већа гудачког одсека, организован је мастерклас Милана Карановића 02. 03. 2018. у Сали школе.

Милан Карановић, после студија у Београду, наставља студије у класи проф. Јонтсцхо Баyров на Бечком Конзерваторијуму, који завршава 2006. године.
Сарађивао је са еминентним професорима као што су као Мстислав Ростропович, Мисцха Маискy, Мартин Лохр, Франз Бартоломеy, Yоунг-Цханг Цхо, Мариа Клиегел, Даниел Баренбоим и Стевен Иссерлис.
Већ током студија освојио је неколико такмицења, укљуцујуци и такмицења „Ј. Дотзауер“ у Дрездену 2001. године и такмицење Јоханнес Брахмс у Портсцхацх / Аустрија у 2003. Уследили су соло наступи, укљуцујуци концерте у Виенна Конзертхаус са Словачким Радио Симфонијским оркестром.
Као члан триа који чине још виолиниста Далибор Карваy и Стефан Строиссниг (клавир) добија стипендију Херберт фон Карајан у Аустрији. Наступали су у Бечу, Лондону, Берлину, на Фестспиеле Мецкленбург-Ворпоммерн, у Риму, Француској и Аргентини.
Милан Карановиц је ангажован 2008. године као главни виолончелиста Тонкунстлер оркестра Доње Аустрије, у сезони 2010/11 као помоћник главног виолончелисте Минхенског Радио Симфонијског Оркестра и измеду 2012. и 2014. године, као главни виолончелиста у Мозартеум оркестру у Салцбургу.

У жељи да будемо у току са европским и светским достигнућима у музици, замолили смо Милана Карановића да нам пренесе део својих знања, што је он радо прихватио.
На мастеркласу су учествовала три ученика средње школе који су изабрани за похађање семинара на састанку стручног већа одржаном 25.01.2018. године.. Ученици који су имали могућност усавршавања и припреме за наступајућа такмичења су: Смиљић Милица, Милетић Урош и Николић Ђорђе. Школа је својим средствима, а у складу са могућностима, ученицима платила укупно четири часа. Све колеге су биле позване да присуствују часовима.

Стручни актив гудача сматра да је оваква сарадња веома корисна како за ученике тако и за професоре и надамо се даљој сарадњи са Миланом Карановићем.

Руководилац стручног већа гудача

Татјана Јокетић

 

ИЗВЕШТАЈ СА МАСТЕРКЛАСА ПАНТЕ ВЕЛИЧКОВИЋА

Одлуком стручног већа гудачког одсека, организован је мастерклас Панте Величковића 01.03.2018. у Сали школе.

Дипломирао је виолу на Факултету музицке уметности у Београду код Петра Ивановића, а специјализирао на Високој школи за музику у Келну, у класи Реинера Моог-а. Као солиста наступао је са Симфонијским оркестром РТС, оркестром Станислав Бинички и Наис и камерним оркестрима: Гудаци Св. Ђорђа, Хореум Марги, Про Цлассица, Д. Сковран, Ансамбл за нову музику, Цамерата Сербица, Телецом-Цхур каммер орцхестер, Реинисцхе пхилхалрмоние из Кобленца, Келнски камерни ансамбл…
Као члан и један од оснивача гудачког квартета Рубикон остварио је већи број наступа на фестивалима НОМУС, НИМУС, БЕМУС, А темпо, Котор Арт, Будва-Град Театар, као и на фестивалу у Сиону. Од 2006. године, на позив Универзитета у Оснабруку је гостујући професор камерне музике. Са пијанистом В. Мокрош наступа на преко 20. концерата у Берлину, Бремену, Триру, Оснабруку. Професор је виоле на Музицкој академији на Цетињу и на Факултету Музицке уметности у Београду и вођа групе виола у Црногорском симфонијском оркестру.

На мастеркласу су учествовала два ученика – један ученик ниже и један ученик средње школе који су изабрани за похађање семинара на састанку стручног већа одржаном 25.01.2018. године. Ученици који су имали могућност усавршавања и припреме за наступајућа такмичења су: Урошевић Милица и Здравковић Исидора. Школа је својим средствима, а у складу са могућностима, ученицима платила по један час. Све колеге су биле позване да присуствују часовима.

Стручни актив гудача сматра да је оваква сарадња веома корисна како за ученике тако и за професоре и надамо се даљој сарадњи са проф. Пантом Величковићем.

Руководилац стручног већа гудача

Татјана Јокетић