Група ученика наше школе са одсека Соло певање и Музичка продукција и проф. Светлана Вранић су у суботу, 19. марта 2022. године били у Малом позоришту „Душко Радовић“ на опери за децу „Дечја соба“ композитора Миленка Живковића а на текст Десанке Максимовић. На овај начин су се упознали са процесом рада на једној опери у заједничком пројекту Музичко оперско театарске организације МОТО и Малог позоришта „Душко Радовић“. Пре почетка представе посетили су цркву Светог Марка и Руску цркву, а после су се почастили у чувеној посластичарници.

 

О представи, са сајта Малог позоришта „Душко Радовић“

 

У оквиру 53. БЕМУС-а, 12. и 13. новамбра 2021. године са почетком од 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“ премијерно је била изведена опера за децу композитора Миленка Живковића по тексту Десанке Максимовић.

„Дечја соба“ је прва дечија опера која је у класичној оперској форми написана у Србији. Извдена је 20. и 26. фебруара 1941. године. Дело јединствених вредности, рад је два великана српске уметности, и показатељ напредног мишљења и високог развоја српске уметничке сцене, која је у првој половини двадесетог века ишла у корак са најсавременијим уметничким стремљењима у Европи.

Ове године се навршава 120 година од рођења Миленка Живковића, чији су значај и дело неправедно запостављени у нашој средини, а на 53. БЕМУС-у са извоеђењем „Дечје собе“ подсетили смо се на његов немерљив допринос у стварању музичке и сценске уметности у Србији.

Опера „Дечја соба“ компонована је по мотивима истоимене кратке приче, наше поетесе Десанке Максимовић, и представља не само прве кораке композиторске праксе усмерене на најмлађу публику у Србији у четвртој деценији двадесетог века, већ и прави бисер опуса Миленка Живковића и наше културне баштине.

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. Низ занимљивих слика заправо третира ординарне, свакодневне теме из живота једне породице. Посматрано из угла родитеља, али и из угла деце са искораком, како је очекивано када су деца у питању, у помало фантазмагорични свет. Четворо деце супротстављају се досадним свакодневним ритуалима и захтевима родитеља. Њихова непресушна жеља за игром води их у шумски свет патуљака и животиња, где владају песма и игра. Продор бајке у реалност, те дечја игра која се супротставља наметнутом, навели су нас на размишљање о односу наше свакодневнице према игри и слободи, као и на то како да на атрактиван и забаван начин приближимо деци традиционалне  вредности.

Идеја за реконструкцију и извођење овог дела је произашла из пројекта „Оpera: Past, Present, Perfect!“ који Музичко оперско театарскa организацијa МОТО и Мало позориштe „Душко Радовић“ реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике. Уз пожртвован рад младих школованих певача, редитеља, диригената, инструменталиста, сценографа, кореографа, а уз менторство афирмисаних уметника. Извођење укључује и дечији хор, као посебног поноса целокупног анасамбла.  Пројекат има за циљ да допринесе развоју српске оперске уметности кроз креативну снагу нове генерације оперских уметника и њихове младалачке енергију која ће уз савремен приступ васпитавати нову публику и вратити сјај оперској уметности код нас.

Продукција и техничка реализација пројекта су Музичко оперско театарска организација МОТО и Мало позориште „Душко Радовић“.

„Види свет очима музике“