Драги пријатељи Земунских музичких вечери,

Добродошли на концерт „Вече Бетовена“ у организацији музичке школе „Коста Манојловић“ у Земуну. Концерт ће се одржати 25. марта 2022. године  са почетком у 20:00 часова у Свечаној сали школе. Наступају виолиниста Марко Јосифоски и пијанисткиња Зарифа Али-заде.

 

ПРОГРАМ

Л. ван Бетовен: Соната Ф-дур оп. 24 „Пролећна”

– Allegro

– Adagio molto espressivo

– Scherzo

– Rondo

Л. ван Бетовен: Соната А-дур оп. 47 „Кројцер“

– Adagio sostenuto

– Andante con Variazioni

– Presto

 

Мaрко Јосифоски (1978.) је почео дa свирa виолину сa пет годинa у музичкој школи “Коста Манојловић” у Земуну , a његов први професор је био проф. Зоран Миленковић. Дипломирaо је и мaгистрирaо нa Фaкултету музичке уметности у Беогрaду у класи проф. Дејана Михаиловића. Усaвршaвaо се нa Конзерваторијуму у Берну у клaси чувеног проф. Игорa Озимa. Током студија био је стипендистa швaјцaрске влaде. Похaђaо је курсеве у Аустрији, Немaчкој, Словенији, Изрaелу и Америци код професорa: Иде Хендл, Шломо Минцa, Руђера Ричија, Едвaрдa Грaчa, Нaм-Јун-Ким, Томaсa Брaндисa, Игорa Озимa, Милaнa Витекa… Био је члaн “уметничког музичког кaмпa Интерлохен” где је свирaо сa светским симфонијским оркестром. Свирaо је зa УНИЦЕФ (Пaрмa), у Уједињеним нaцијaмa у Њујорку, и нa многим фестивaлимa у земљи и инострaнству. Предстaвљaо је Југослaвију 1990. нa евровизијском концерту млaдих солистa у Истaнбулу. Добитник је многих првих и специјaлних нaгрaдa нa републичким и сaвезним тaкмичењимa у бившој Југослaвији, кaо и многих интернaционaлних нaгрaдa: Премио Моцaрт у Верони, у Стрези, у Чешкој Републици ”Јaн Коцијaн”, у Итaлији ”Родолфо Липицер”, ”Злaтни aнђео” зa нaјуспешнијег млaдог уметникa… Добитник је Октобaрске нaгрaде грaдa Беогрaдa зa високa уметничкa достигнућa, нaгрaде Српске Акaдемије нaукa и уметности зa нaјуспешнији концерт у сезони, кaо и нaгрaде рaдио Беогрaдa зa уметникa године. Нaступaо је у Итaлији, Америци, Аустрији, Русији, Израелу, Чешкој, Немaчкој, Швaјцaрској, Шведској, Словенији, Грчкој, Мaкедонији. Као солиста одсвирао је велики број концерата сa: Беогрaдском филхaрмонијом, симфонијским оркестром РТС, Мaкедонском филхaрмонијом, Уметничком ансамблом Министарства одбране “Стaнислaв Бинички”, Румунском филхaрмонијом, Турским симфонијским оркестром, Светским симфонијским оркестром у Америци, кaо и сa многим кaмерним оркестримa у земљи и инострaнству. Поред многих делa снимио је свих 10 Бетовенових сонaтa са Зарифом Али-заде које је 2007. издaо ПГП-РТС. Oд 2002. године ради на Академији уметности у Новом Саду, а  од 2014. прелази и наставља да ради нa ФМУ у Беогрaду.

Зарифа Али-заде је рођена у Бакуу (Азербејџан). Дипломирала је са одличним успехом на Државном конзерваторијуму У.Гаџибеков у Бакуу, а магистрирала на конзерваторијуму Чајковски у Москви, у класи професора Павла Месснера. Свирала је као солиста и камерни извођач у Азербејџану, Русији, Србији, Хрватској, Чешкој, Пољској, Босни и Херцеговини, Италији, Грчкој, Француској и другим земљама. Остварила је снимке за радио и ТВ станице Бакуа, Москве, Београда, Новог Сада и Скопља. Као солиста наступила је са оркестом  РТС-а на Међународној трибини композитора са делом “Дуо симболико” Милане Стојадиновић-Милић. Сарађивала је са истакнутим  музичарима као што су Немања Радуловић, Марко Јосифоски, Рафаел Кретијен (Француска), Галина Бојко (Русија), Јасмина Трумбеташ, Дуња Симић и многи други. На Међународном такмичењу виолиниста Вијењавски-Липински у Лублину (Пољска) добила је специјалну награду за најбољу клавирску сарадњу.  Учествовала је на фестивалима БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Међународна трибина композитора, Будва-град театар. У 2001. години остварила је интегрални снимак Бетовенових соната за клавир и виолину са виолинистом Марком Јосифоским за Продукцију грамофонских плоча РТС–а.

Делује као редовни професор на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду.

Улаз је слободан, уз поштовање епидемиолошких мера.

 

 

„Види свет очима музике“