“ ИЗВАНДРЕДАН КОНЦЕРТ МЛАДЕ СРПСКЕ ВИОЛИНИСТКИЊЕ ВЕРОНИКЕ МОНЕ БОГИЋ

У дворани Тартинијеве родне куће у Пирану 8. Децембра имали смо изванредну прилику слушати једну од најперспективнијих српских виолинисткиња, дванаестогодишњу Веронику Мону Богић из Београда.
Ученица је београдске основне школе „Ћирило и Методије“ и музичке школе „К. Манојловић“у Земуну у класи проф. Ане Илијоске Богић.
Њен отац Миодраг Богић је пиранским музичким круговима познат као изванредан виолиниста, пре три године позван да буде у стручном жирију Тартинијевог међународног такмичења за виолинисте и пијанисте.
Том приликом је на једном од завршних концерата засвирао на Тартинијевој виолини.
Мона Вероника, је победница и добитница највиших награда многих престижних европских такмичења. Пиранској публици представила се са изузетно тешким, захтевним концертним програмом, који је обухватао дела Моцарта, Локателија/Е. Исаја, Н. Паганинија, Н Милштајна и М. Де Фаље. Уз клавирску пратњу проф. Бисерке Маровић одушевила је публику виртуозном и темпераментном интерпретацијом и изазвала овације слушаоца. Као додатак програма, присутне је изненадила са извођењем Три прелудија за виолину и клавир пиранског композитора Бојана Главине.
Млада виолинисткиња је на овој малој турнеји по Словенији и Италији гостовала још у Новој Горици, Изоли и Трсту.
Организацију концерата су помогле Културно друштво АРС МАГНА, Друштво Италијана Г. Тартини Пиран, музичка школа Копар, музичка школа Нова Горица, и музичка матица Фурланија- Јулијска Крајина.
Б.Г.“