Добродошли на ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ и Концерт поводом 150 година од рођења композитора Сергеја Рахмањинова. Наступају пијанисткиње Маја Рајковић и Дина Хаџиомеровић, а на програму је Концерт за клавир бр. 3. Свечана сала школе, четвртак 30. март у 20:00. Улаз је слободан.

Маја Рајковић  је своје прво музичко образовање стекла у класи Радмиле Живковић и Мирославе-Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је Школу за високо музичко усавршавње у Портогруару (Италија) код истог професора, где се усавршвавла у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као редовни професор  на катедри за клавир. Од  1998-2010. председник је Музичке омладине Београда, а од 2001. потпредседник MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians). Докторирала на теми Полифони начин музичког мишљења на Факултету музичке уметности у Београду.

Први клавирски реситал одржала је у својој четрнаестој години, а током школовања освојила је низ значајних награда за клавир и камерну музику. Добитинк је треће награде на Интернационалном пијанистичком конкурсу Carlo Soliva у Италији 1984. године. Финалиста је конкурса Рахмањинов ’93. На 24. Међународном такмичењу Музичке омладине освојила је трећу награду жирија и специјалну награду публике. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму, награде Извођач године за 2013. годину коју додељује ревија Музика Класика,   Награде УМУС-а за најбоље музичко остварење у 2020. години, Награде Александар Павловић Удружења компотитора Србије 2021.

Наступала је са оркестрима: New Jersey Capital Philharmonic Orchestra, Симфонијски оркестар Опере Астана, Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а, Гудачи Светог Ђорђа, гудачки оркестар Душан Сковран, Симфонијски оркестар РТЦГ… Учествовала је на фестивалима БЕМУС, Мокрањчеви дани, Међународна трибина композитора, Дани музике у Херцег Новом, Моћ клавираСплитско љето, Подгоричко Љето, Херцег-фест, Меморијал Емил Хајек, Међународни фестивал камерне музике у Портогруару, Међународни фестивал жена музичара у Атини, Загребачко бијенале… Концертирала је као солиста и камерни музичар у многим градовима наше земље, али  и  у Италији, Немачкој, Енглеској, САД, Француској, Грчкој, Португалу,  Хрватској, Мађарској, Албанији, Луксембургу, Казахстану…

”…Посебно сам био импресиониран њеним елегантним, веома култивисаним и рафинираним осећајем за стил и њеним “бел-кантом”. Она је уметник највише интелектуалности и духовности који при том поседује истинску људску топлину…”   (Дафyд Лyелин, председник жирија на  24 .  Међународном   такмичењу   Музичке  омладине)

“… Највиши  музички  врхови… Маја Рајковић  прави  необичне  програме и свира  на  јединствен  начин … Ретке  компоненте  пијанизма  ова  уметница  развија  на  сасвим  особен  начин, представљајући  данас  једну  од  најуспешнијих  жена – уметница  у  нашој  средини… “                          (Бранка  Радовић, Политика)

“…Рајковићева је солисткиња од крви и меса коју памтите, окретна, опскрбљена бојама, са лакоћом се поигравајући озбиљним количинама звука… “      ( Зорица Којић, Данас 2011)

“…интерпретаторка јединственог начина предавања… сигурна, технички бриљантна, експресивно снажна, у правом значењу креативна интерпретаторка. Овим особинама можемо придодати и рафинираност, сензибилност, маштовитост…„ („Домаћа музичка сцена“ Радио Новог Сада, Марија Адамов, 2009)

“..Маја Рајковић је један од најраскошнијих талената које сам срео у својој каријери. Њени квалитети  су интелигенција, изузетан смисао за обликовање музичке фразе и тонских боја, изразита естрадност и комуникација са аудиторијумом, несвакидашња спонтаност и радост музицирања..“ (Душан Трбојевић,

1994)

“… Маја Рајковић поседује харизму жене са мушком руком и мушким пијанизмом, прави необичне програме и свира на јединствен начин…  музика која  инспирише, дубоко прожима сваки нерв, узбудљива и страсна, непосустајуће енергије од почетка до краја…“ (Бранка  Радовић , Политика)

”…Свирање Маје Рајковић карактерише пијанистички нерв, темперамент и склоност ка драмско-лирским контрастима. Уметница је веома убедљива како у моћним градацијама, тако и у лирским партијама…”    (Aлександар Васић, Политика)

“…Врхунац који је изазвао овациону провалу дворане била је предивна, блистава, филигранска игра клавирског звука…“                  (Радио Загреб)

”…Остали смо задивљени пред правом експлозијом талента, снаге, изражајности…“  (Гордана Крајачић: Музички портрети)

 

Дина Хаџиомеровић је рођена 1981. године у Београду. Основну и средњу музичку школу “Коста Манојловић” похађала је у класи проф. Биљане Поповић и проф. Жељке Симановић. Студије је уписала са шеснаест година на Факултету музичке уметности у Београду. Дипломирала је 2003. године са највишом оценом из главног предмета – клавир, у класи ред. проф. мр Нинослава Живковића, а затим је уписала магистарске студије у класи ред. проф. мр Невене Поповић. У току студија била је ангажована као демонстратор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности  и као стручни сарадник у настави на истој катедри.

Магистрирала у класи професора мр Нинослава Живковића, а 2021. је докторирала на одсеку за клавир на ФМУ, на теми “Стилски и пијанистички аспекти одабраних дела Балакирјева, Чајковског, Скрјабина и Рахмањинова”, у класи ред. професора, др ум. Маје Рајковић са просечном оценом 9,93.

Као солиста и у камерним ансамблима, наступала је у свим еминентним салама у Београду (Велика сала КНУ, Галерија КНУ, Скупштина града, Београдска филхармонија, галерија САНУ, Прогрес, Артгет, СКЦ, Мадленијанум…), Новом Саду (Синагога), као и у осталим градовима широм Србије; и као солиста и у камерним ансамблима. Одржала  је низ реситала у иностранству: Француска, Чешка, Италија, Црна Гора.

Усвршавала се на домаћим и интернационалним курсевима које су водили истакнути професори, међу којима су: Владимир Овчињиков, Александар Маџар, Пол Гулда, Реланд Келер, Рубен Далибалтајан… Као солисткиња Дина Хаџиомеровић је освојила бројне награде на престижним, домаћим и међународним такмичењима у Србији, Француској, Италији и Чешкој.

Остварила је и запажене резултате и на пољу камерне музике у саставима са виолистом Немањом Марјановићем и виолинисткињом Маријом Миситом, са којима је наступала на неколико концерата, а у клавирском дуу са Саром Вујадиновић је наступала неколико година. Одржале су велики број концерата од којих се посебно издваја реситал на World piano conference, у Новом Саду, на којем су представљале Србију.

Активно наступа са оперском дивом Анастасијом Холц са којом је одржала низ концерата у престижним салама.

Од 2002. године запослена је у МШ „Коста Манојловић“ као клавирски сарадник, а од 2014. године почиње да се бави и педагошким радом у МШ „Коста Манојловић“, у Земуну. За само осам година у њеној класи дипломирало је чак десет ученика, од којих је седам опредељених за клавир положило пријемне испите на високо школским музичким установама као што су: ФМУ у Београду, АУ у Новом Саду, Royal Conservatory of Music „Glen Guld“ у Торонту, као и Royal College of Musicу Лондону. Током њеног педагошког ангажмана, ученици из њене класе су освојили преко 100 награда на домаћим и међународним такмичењима. Дина Хаџиомеровић је више пута је награђивана за свој педагошки рад годишњим наградама школе, као и специјалним признањима за педагошки рад на домаћим и међународним такмичењима.

Учествовала је у раду жирија на такмичењима: “Фестивал словенске музике”, Републичко такмичење клавирских дуа, Смотра музичких талената, Међународни фестивал у Убу, Међународно такмичење  “ Владимир Севилохин”, Међународно такмичење УЉУС, Смедерево…

Ауторка је пројекта који је обухватао аранжирање и премијерно извођење композиције за 16 руку, на два клавира, коју је извела заједно са одабраним ученицима и студентима на КНУ.

У јуну, 2021.године, Дина је одржала свој завршни докторски реситал у Великој сали КНУ.

Од септембра 2022. почиње да ради као виши асистент на Академији уметности Универзитета у Бјељини.

 

 

„Види свет очима музике“