Драги пријатељи Земунских музичких вечери,

 

Музичка школа „Коста Манојловић“ у Земуну  у сарадњи са Асоцијацијом флаутиста Србије „Миодраг Азањац“ спрема за вас сјајан концерт 26. јуна 2021. са почетком у 18.00 часова. У госте нам долазе студенти флауте Музичке академије у Загребу са проф. Ренатом Пенезић.

Улаз је слободан, уз поштовање епидемиолошких мера.

Музичка академија Свеучилишта у Загребу највећа је и најстарија високошколска музичка установа у Републици Хрватској.  Директна је наследница музичке школе Хрватског музичког завода, основане 1829. године, под чијим је покровитељством 1921. године почела да делује као виша музичка установа. Од 1979. године Музичка академија је саставни део Свеучилишта у Загребу. Бројни реномирани уметници и педагози студирали су и радили на Музичкој академији у Загребу, а својим радом у Хрватској и широм света ширили су и потврђивали њену репутацију и висок ниво изврсности у музичком образовању.

 

Дувачки одсек Музичке академије у Загребу почео је са радом академске 1954/1955. када се прва генерација студената уписала на студије. Традиција свирања и подучавања дувачких инструмената на које се овај одсек ослања,  у Хрватској је, наравно, много старија од тога. На пример, већ у првој јавној музичкој школи у Загребу, која је основана 1788. године, одржавала се настава дувачких инструмената, а од 1827. године настава дувачких инструмената нудила се и у загребачком Музичком заводу. Рудолф Клепач, Станко Селак, Јосип Нохта, Прерад Детичек, Тео Табака, само су нека од имена која су допринела високом нивоу рада у овом одељењу и одгојила нове генерације музичара.

 

Флауту данас на МА у Загребу предаје професор Арт.  Др Марина Новак Каролина Шантл Зупан и доцент за уметност Рената Пенезић.

 

Камерна музика је посебно заступљена и вољена на Музичкој академији у Загребу и сви студенти флауте су ангажовани у разним ансамблима и пројектима. Прво извођење ансамбла флауте МА у Загребу, на Међународном фестивалу флауте у Лариси у Грчкој 2008. године, било је врло успешно и од тада послује са мањим прекидима.

Поред ансамбла флауте МА под водством Ренате Пенезић, квартет флаута делује већ дужи низ година под менторством Каролине Шантл Зупан. Квартет флаута редовно осваја прве награде на многим међународним такмичењима.

МА флаутисти у Загребу активни су чланови ансамбла савремене музике Асманга, Дувачког квинтета и многих других ансамбала.

 

Рената Пенезић дипломирала је на љубљанској Музичкој академији у класи Феђе Рупела.

Као добитница стипендије Немачке службе за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst), студирала је у класи Андраса Адорјана на Универзитету за музику у Келну.

Већ на трећој години студија постала је соло флаутисткиња Загребачке филхармоније. Поред активности у оркестру, подједнако је успешна у развоју каријере солисте и камерног музичара, сарађујући са хрватским и страним музичким уметницима и ансамблима. Гостовала је у Европи и на Далеком истоку, а свестраност и ширину интересовања потврђује изузетно широким репертоаром, од ране до савремене музике. Чланица је ансамбла Музика Вива од његовог оснивања 1998. Редовно снима за Хрватски радио, а снимила је и неколико запажених снимака, од којих је Божићни концерт са ансамблом Музика Вива 2006. године добио награду Порин за најбоље извођење соло или камерне композиције. Добитница је награде ‘Милка Трнина’ за 2008. годину.

 

Водећи хрватски композитори њој посвећују своја дела. Успешну педагошку активност развио је на Музичкој академији Универзитета у Загребу, где ради као ванредни професор флауте. Одржава семинаре флауте у земљи и иностранству. Члан је жирирања међународних такмичења флаутиста. Водитељица је и оснивачица, уз Тамару Коха-Мандић, Загребачког ансамбла флаута.

„Види свет очима музике“