Заједнички концерт ученика музичке школе „Коста Манојловић“ Земун са ученицима средње музичке школе Крф у сали старе Филхармоније у Керкири.
Ученици наше музичке школе боравили су на Крфу у периоду од 2-5 маја 2023. године где су , заједно са својим вршњацима из средње музичке школе Крф наступили на концерту у оквиру заједничког културног пројекта.
Испред наше школе наступили су чланови оркестра хармоника СМШ „Костаман“, као солисти, камерни састави и као оркестар, из класа професора Блаженке Биочић, Данијеле Ракић, Александра Буркерта, Радојке Ивановић и вокално инструментални дуо из класе професорке Олге Малевић Ђорђевић.
Средњу музичку школу са Крфа представили су хор и оркестар средње музичке школе.
Концерту, који су заједно организовали директорка музичке школе Александра Тзума и Крфско друштво грчко српског пријатељстава – Жељко Поповић у сарадњи са директором Касиопске гимназије, лицеја, Констатиносом Зервопулосом, присуствовали и уважени чланови крфске заједнице,
заменице градоначелника Керкире, представници православне и католичке верске заједнице острва Крф, наши сународници који живе на овом острву, многобројне колеге, музичари, уметници, ученици, студенти и грађани Крфа.
На почетку концерта, сви обузети дубоком тугом и болом, минутом ћутања одали смо почаст невино настрадалим жртвама велике трагедије која је задесила Србију тог дана.
Уводним речима обратили су се заменица градоначелника Керкире, директорка Александра Тзума, директор Константинос Зервопулос а испред наше школе, професорка Данијела Ракић.
Концерт је протекао проткан дубоким емоцијама љубави и пријатељства према нашем народу, топлом реакцијом публике на сваку тачку. Нама су такве реакције давале још већи подстрек и жељу да се представимо у најбољем светлу и у томе смо заиста успели. Дан након концерта, грчки пријатељи су ми рекли да цео град прича о младим уметницима из Земуна и њиховом врхунском уметничком наступу.
Концерт је био повод и централни догађај нашег путовања али су и пратећи садржаји нашег боравка на Крфу веома важни за ову причу.
На позив директорке Александре, посетили смо средњу музичку школу која се налази у месту Дасија.
Имали смо прилику да се упознамо са колегама, да сазнамо како функционише њихов образовни систем, да видимо услове у којима они раде. У сали њихове школе одржали смо пробе а то је уједно био и мини концерт у опуштеној атмосфери за њихове ученике. Обишли смо просторије у којима се
одвија настава из теоретских предмета, просторије у којима се одржавају пробе оркестара, учионице инструменталне наставе, библиотеку. Сви смо са одушевљењем одреаговали на простор који је уређен као Музеј музичких инструмената али и на лабораторију у којој се одвија настава из хемије, биологије и физике. Све учионице су им опремљене мониторима, видео бимовима и паметним таблама а имају довољно простора за одлагање и чување инструментарија као и посебну просторију
за одржавање инструмената за које су обучени два професора из школе. Од садржаја, два велика спортска терена и кантину за ученике и професоре. (И фантастичан поглед на море!)
Наша деца су се лепо здружила са њиховим ученицима, окупљени испред школе, једни другима су певали, размењивали контакте… А посебна част нам је указана и тако што је на позив њихове директорке у школу дошао, да нас поздрави „главни човек“ за образовање Јонских острва.
Посета спомен обележју искрцавања српске војске на острво у Првом светском рату у селу Гувија, Српској кући у граду и Маузолеју српских ратника на острву Видо је оставила дубок траг на све нас. Испред Маузолеја, у помен наших предака, ученици су прочитали стихове песме Милутина Бојића
„Плава гробница“ а кроз музеј и Маузолеј провео нас је кустос музеја Љубомир Сарамандић.
Дугачак је списак свих добрих људи који су помогли у реализацији овог пројекта.
– Желим прво да се захвалим родитељима на сарадњи.
– Захваљујем фирми Енергопројект Ентел на новчаној помоћи.
– Захваљујем фирми Coca Cola HBC Hellenic Beograd на пакетићима са освежењем за путовање
– Захваљујем Крфском друштву грчко српског пријатељства- Жељку Поповићу уз чију смо свесрдну помоћ ову сарадњу остварили. Захваљујем му на даривању књига нашим ученицима и школи.
– Захваљујем директору гимназије лицеја из Касиопија, Констатиносу Зервопулосу са којим сам
остварила први контакт везан за овај пројекат
– Захваљујем директорки средње музичке школе Крф са којом смо успели да реализујемо сарадњу двеју музичких школа. Њој захваљујем и много више јер је својом посвећеношћу нашој идеји, гостопримством, добром вољом и карактером, професионалношћу и људском добротом учинила да
се тако посебно лепо осећамо. Захваљујем на дивним поклонима нашим ученицима, професорима и школи. Захваљујем на оброцима које је обезбедила нашој групи у ресторану у граду.
– Захваљујем госпођи Борјани Василевој и њеном супругу као и оцу Марију који су нам омогућили боравак у католичком дечијем одмаралишту у одличним условима смештаја и доручак у хотелу.
Захваљујем на топлом гостопримству.
– Захваљујем оцу Димитрију Стикићу и удружењу „Свети Срб и ја“ на великој подршци деци, образовању и одрастању младих генерација, талентованих и вредних ђака.
– Захваљујем свим колегама на топлом гостопримству и мојој „музичкој браћи“ диригентима Спиросу Ралису и Јоргосу Прифтису који су ми посебно драги као колеге и као људи.
И на крају, желим да захвалим свој деци, грчкој и српској, који су концерт изнели као велики професионалци.
Желим да нагласим да су се ученици наше школе поново показали као прави амбасадори доброте, учтивости и културе нашег народа.
Овај пројекат научио ме је да човечност, добра воља и добра намера уз велике жеље и ангажовање друштвене заједнице могу да произведу сјајне резултате.
Надам се, да ће у будућности, наше две школе уврстити заједничке концерте у редовне годишње
планове и да ћемо моново бити у могућности да узвратимо посете једни другима.
 
Професорка Блаженка Биочић