Добродошли на ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ, у суботу 25. мајa 2024. године са почетком у 19:00 часова, у Свечаној сали школе. Наступа пијанисткиња Петра Спасојевић, а улаз је слободан.

 

Петра је рођена 22. децембра 2004. године у Куршумлији.  У потрази за образовањем, због такозваног “инкубаторског слепила“, са својих 6 година сели се за Нови Сад како би похађала наставу у ОШ “Др Милан Петровић“.

Свој први музички наступ, имала је баш као представник те школе, на регионалном такмичењу у певању „Звезде школске позорнице“ када осваја Специјалну награду за изузетан наступ. Тог дана је упознала Ану Фрлин, која је тада била у жирију, а данас је њен професор клавира.

Са навршених десет година, Петра уписује Музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи проф. Ане Фрлин и инклузивно се укључује у наставу у ОШ „Соња Маринковић“.

Током школовања Петра је учествовала на бројним домаћим и међународним пијанистичким такмичењима, освојивши максималан број поена на већини наступа, уз освојене четири титуле Лауреата – на “Фестивалу пијанизма” у Сремској Митровици, “Фестивалу Исидор Бајић” у Новом Саду, “Сирмиjум Фесту” у Сремској Митровици и такмичењу „Four notes“ Абу Даби, клавирски дуо. Посебно истиче победу на такмичењу “Isidor Bajić Piano Memorijal”.

Петра је освојила и бројна признања за свој композиторски рад, од којих се истиче “Специјална награда за ауторско дело” – прва награда на међународном такмичењу за композицију 2020. године.

Као представница Србије наступила је 2020. године на такмичењу “Virtuosos V4+ Свирамо истим језиком” у Будимпешти, и освојила две велике награде – Специјалну награду и Награду публике, након чега је наступила на концерту светски признатог виолинисте Немање Радуловића на Коларцу.

Иза Петре је велики број наступа, а љубав према сцени мотивише је да се усавршава и музиком осваја публику. Као најзначајније наступе издваја свој први солистички концерт одржан у Куршумлији, када јој је било 12 година. Са 14 година је наступила као солиста у пратњи Филхармоније младих у новосадској Синагоги, под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић. У маја 2021. године одржала је концерт у Нишу у пратњи Нишког Симфонијског Оркестра којим је дириговала Милена Ињац, а 8. октобра 2021. године је као специјални гост Камерног ансамбла Виртоузи, наступила у Печују у Мађарској у чувеној дворани Кодаљ.

Петрини наступи су специфични по емотивности и префињености. Позната је по изузетној музикалности и виртуозности, као и по изванредним аранжманима у којима спаја популарну са класичном музиком.

Поред великог броја награда на такмичењима, Петра је добитник и више награда из области културе и уметности, а добитник је и “Светосавске награде” коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Жеља јој је да се развије као пијаниста и композитор и да својим радом покаже свету како се руше границе и предрасуде када се ради оно што се воли.

 

ПРОГРАМ

 

 С. Бах: Прелудијум и фуга Ес-дур, ДТК 2

 

В. А. Моцарт: Соната а-мол К 310

Allegro maestoso

Andante cantabile con espressione

Presto

 

 

ПАУЗА

 

 

Ф. Шопен: Ноктурно оп. 27 бр. 2, Дес-дур

 

М. Равел: Сонатина, I став

 

Д. Деспић: Вињете оп. 43:

Alla marcia

La valse

Caccia

 

Ф. Лист: Концертна етида бр. 3, Дес- дур

„Un sospiro“

 

„Види свет очима музике“