Добродошли на ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ. Наступају флаутисткиња Сања Марић, фаготисткиња Ана Ђорђевић Мерле и пијаниста Војислав Перућица. Свечана сала школе, субота 29. април у 19:30. Улаз је слободан.

Сања Марић (26, Београд) је прва знања о музици и свирању флауте стекла у музичкој школи „Станислав Бинички“ у класи проф. Сање Трајковић, да би 2011. године своје школовање наставила у МШ „Јосип Славенски“ у класи проф. мр Миомира Симоновића, код кога је потом завршила и основне и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду.

Током школовања освојила је бројне прве награде на републичким и међународним такмичењима у категоријама за флауту, али и за камерну музику. Похађала је мајсторске курсеве у Београду, Смедереву, Ваљеву и Сирогојну (Србија), Ђеру (Мађарска) и Мајнцу (Немачка) код еминантних светских флаутиста као што су Петар-Лукас Граф, Лука Венсан, Јубен Ким, Денис Бурјаков, Каролина Бетер, Гергељ Ицеш, Андеш Адорјан, Карлос Брунел, Дејан Гаврић, Матеј Зупан, Кристина Фасбендер и други. Освојила је велики део класичног репертоара за флауту, одржала више солистичких и реситала камерне музике. Као солиста, члан камерних ансамбала или оркестара наступала је у многим значајним салама у Србији, од којих се могу издвојити велика сала Коларчеве задужбине, сала Београдске филхармоније, Галерија САНУ, Центар „Сава“, СКЦ, Народно позориште, Скупштина града Београда, Центру лепих уметности „Гварнеријус“, Градска кућа у Нишу, Крагујевачка гимназија, бројни музеји, библиотеке, школе широм земље. Добитник је стипендија Фонда за младе таленте „Доситеја“ и стипендија за изузетно надарене студенте Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Наступала је на 51. Мокрањчевим данима 2016. године, фестивалу КоМА више пута, на „Нишвил џез фестивалу“ 2021. године. Део је пројекта Српске академије наука и уметности, под називом „Камерна музика композитора – академика, путовање по Србији“, који је, под покровитељством Министарства културе и информисања, реализован 2020. и 2021. године, концертима у дванаест градова наше земље. Наступила је на Другом регионалном фестивалу флаутиста одржаном у Новом Саду 2023. године. Тренутно је студент друге године докторских академских студија за ужу уметничку област – Флаута, на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као истраживач-приправник.

Aна Ђорђевић Мерле је основну и средњу музичку школу завршила у Смедереву, у класи проф. Јовице Милошевића. ФМУ у Београду уписује 2000. године, у класи проф. Мирка Исаеског. По завршетку студија постаје стални члан оркестра опере и балета Народног позоришта у Београду. Хонорарни сарадник је многих оркестара у Србији – Симфонијског оркестра РТС-а, Београдске филхармоније, Уметничког ансамбла Војске Србије „Станислав Бинички“, оркестра Српског народног позоришта у Новом Саду итд… Специјализацију из фагота на ФМУ у Београду је завршавила 2022. у класи проф. Ивана Јотића. На специјалистичким започела сарадњу у трију за флауту, фагот и клавир „Доницети“.

Војислав Перућица  је рођен у Београду 1984.  Иако је почео да свира клавир тек у својој 12. години, његов посебан таленат му је омогућио да за кратко време заврши и основну и средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.  Прве кораке у клавиру је остварио са проф. мр. Драганом Стевић.  У то време он осваја многа признања, између осталих:  Друга награда на Фестивалу музичких школа Србије у Новом Кнежевцу 1999,  Друга награда на Републичком такмичењу  -Београд 2001.,  Прва награда у Шапцу 2002. (такмичење „Михајло Вукдраговић“),  Трећа награда у Нишу 2002. (Југословенско такмичење пијаниста).  Највеће признање је освајање Прве специјалне награде на  Интернационалном Европском конкурсу за младе музичаре у Италији,  Барлета, 2001. године.  Поред тога, Војислав се усавршавао у летњој школи 2000. и 2001. године у класи проф. Злате Малеш и  као један од најбољих полазника, наступио на завршном концерту, одржаном у галерији Коларчеве задужбине. Такође је био изабран да учествује на мастеркласу проф. Рите Кинке, одржаном у оквиру  Првог меморијала Исидор Бајић у Новом Саду 2002. године. Наступао је у оквиру свих јавних свечаности музичке школе и културних манифестација у Пожаревцу, укључујући и гостовања музичке школе у градовима широм Србије.  Носилац је дипломе за културни допринос града Пожаревца за 2001. годину.

Војислав се уписује  на Универзитет  града Торонта у Канади 2003. године, Факултет за музичку уметност, на одсек за концертно извођење у класи проф. Бориса Лисенка (Лењинградски конзерваторијум). Дипломирао са 2007. године са просечном оценом 10 –Magna Cum Laude.  У Канади наступа са Toronto Woodwinds квартетом у Роjал Онтарио музеју, постаје члан групе од 20 пијаниста која је у оквиру програма ИП у Риму одржала концерт децембра месеца 2004. године са 10 концертних клавира на сцени.  У току 2005. године, осваја награде на такмичењима у покрајини Онтарио, Канада: Peel festival (соло клавир) прва награда; Peel festival (камерна музика) – прва награда; Kiwanis festival – друга награда. Као посвећени камерни музичар наступао  је са многим музичарима у Торонту, а  снимио и ЦД са кларинетистом Гораном Гојевићем. У току студија се усавршавао на мастеркласу проф. Jamie Parker, Marietta Orlov, Marina Mdivani (Монтреал), Наталија Тјомкина.

Након завршених студија, враћа се у родни Пожаревац и започиње педагошки рад у матичној школи као професор клавира и корепетитор. Мастер студије на ФМУ у Београду завршава 2013. године у класи проф. Нинослава Живковића. Члан је клавирске секције Северног под региона у оквиру Заједнице музичких и балетских школа Србије. Његови ученици су добитници преко 30 награда на националним и међународним такмичењима. Одржао је реситале у галерији Артгет-Београд, сали МШ „Станковић“, КЦ ’Пароброд’, као и на пијанистичкој манифестацији – Piano city Novi Sad (Музеј Војводине и ректорат Универзитета), галерија САНУ – Београд, у Народној библиотеци града Београда, у оквиру манифестације Музеји за 10, у Спомен збирци – Павле Бељански у Новом Саду. Тренутно је на специјалистичким студијама клавира на ФМУ, Београд у класи проф. Дејана Синадиновића, а од 2023. године је запослен у Музичкој школи “Коста Манојловић“ у Земуну.

 

ПРОГРАМ

Ј. С. Бах: Соната за флауту и клавир у г молу BWV 1020

Allegro

Adagio

Allegro

В. А. Моцарт: Соната за клавир КV 330 у Ц дуру

Allegro Moderatо

Andante cantabile

Allegretto

Н. Рота: Концерт за фагот и оркестар

Toccata – Allegretto vivace

Јан Коцир – Трио за флауту, фагот и клавир оп. 81

Risoluto – Allegro agitato

Adagio

Scherzo- Presto

Rondo – Allegretto, al modo di gavotta

 

 

„Види свет очима музике“