Музичка школа „Коста Манојловић“ и сарадњи са Установом културе „Гварнеријус“ а уз подршку Града Београда, организује концерт наших еминентних уметника Јована и Наде Колунџије. Концерт ће се одржати у оквиру Земунских музичких вечери, 26. октобра 2023. године, са почетком у 19:00 часова, а као гости ће наступити ученици са гудачког одсека наше школе. Концерту ће претходити мастерклас Јована Колунџије са ученицима школе, као и предавање Наде Колунџије „Савремена музика за клавир“.
 

Дугогодишње уметничко путовање прослављеног српског виолинисте Јована Колунџије обележено је импозантним бројем од преко четири хиљаде концерата одржаних у најпрестижнијим концертним дворанама света, од Карнеги Хола у Њујорку, сале Чајковски у Москви, Гаво у Паризу, Сале филхармоније Жорж Енеску у Букурешту, Санта Ћећилије у Риму, Беас Артес у Мексику, Гевандхаус у Лајпцигу, концертне дворана Дворжак и многих других. Наступао је у преко четрдесетпет земаља света и добитник је великог броја значајних светских награда у Паризу, Лондону, Пољској, Њујорку, Мексику, Будимпешти, Загребу, Дубровнику, Сарајеву, као и највиших домаћих признања и награда: Октобарске, Априлске, Вукове награде,  Златне Лире, Грамате Патријарха Павла, Златног беочуга, Орланда и других. Гостовао је на престижним фестивалима (Салцбург, Берлин, Евијан, Прашко пролеће, Мексички Сервантино, Братиславске музичке свечаности, Дубровачки летњи фестивал, Љубљански фестивал, Емилија Ромања… ) и одржао је велики број хуманитарних концерата. Био је члан ФИАМ-а – УНЕСКО и извео маестралне концертне подухвате (Десет величанствених, Волите ли Бетовена, Брависимо маестро Моцарт и У част великом Брамсу). Дивили су му се великани попут Хенрика Шеринга, Давида Ојстраха, Јехудија Мењухина, Алда Чиколинија, Алексиса Вајсенберга. Оснивач је Центра лепих уметности Гварнеријус.

 

Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Одржала је преко хиљаду концерата у Европи, Азији и Америци. Паралелно са солистичким наступима, дуги низ година наступа са својим братом Јованом Колунџијом. Била је сарадник и гост музичар Лес АМИС ансамбла из Торонта и члан је Ансамбла за другу нову музику. Сарађивала је са великим бројем домаћих и иностраних музичара и композитора и гостовала је на бројним фестивалима. Добитница је интернационалних награда и признања од којих се издваја – Златна медаља на такмичењу Global Music Awards за издање УДАХ/ИЗДАХ: Мала антологија музике за клавир, „Музика класика” за женског узвођача 2019. године, награда Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за животне заслуге на промоцији српске музике и награда за животно дело Удружења музичких уметника Србије.

 

ПРОГРАМ:

Jean-Marie Leclair: Sonata D-dur, Op. 9, No. 3

I  Un poco andante

II Allegro

III Sarabanda: Largo

IV Tambourin: Presto

Јован Колунџија, виолина и Нада Колунџија, клавир

 

Konstantin Dimitresku: Seoski ples

Timofej Stepanov, viola, II razred OMŠ

Klasa: Aleksandra Kijanović

Klavirska saradnja: Smilja Josifoski

 

Manuel de Falja: Španski ples

Ана Вујић, виолина, III разред СМШ

Класа: Гордана Радовић

Клавирска сарадња: Јелена Цветковић

 

Fritz Kreisler:

U tempu menueta

Radost ljubavi

Muke ljubavi

Lepi ruzmarin

Јован Колунџија, виолина и Нада Колунџија, клавир

 

Henrik Vijenjavski: Tarantela

Нина Ракочевић, виолина, II разред СМШ

Класа: Санда Драмићанин

Клавирска сарадња: Александра Живковић

 

Pablo de Sarasate: Introdukcija i Tarantela

Наташа Ковачевић, виолина, II разред СМШ

Класа: Санда Драмићанин

Клавирска сарадња: Александра Живковић

 

Camille Saint-Saëns:
Introduction et Rondo capriccioso

Јован Колунџија, виолина и Нада Колунџија, клавир

 

Улаз на концерт је бесплатан, добродошли!
 
 
„Види свет очима уметности“