Школа нам је омогућила да се 26. и 27. маја дружимо и размењујемо искуства у оквиру мастеркласа наше колегинице, успешне Ксеније Лукић.
Она ће активно радити са ученицима нашег одсека соло певања а резултате тог рада крунисаћемо концертом који ћемо приредити у Свечаној сали школе 27. маја у 19 часова. На концерту ће наступити и гости из Крагујеачке музичке школе “ Др. Милоје Милојевић“.

Ксенија Лукић је рођена у Крагујевцу где је завршила средњу музичку школу и гимназију. Дипломирала је у Београду на Музичкој Академији, а истовремено је завршила и Филолошки факултет, одсек за италијански језик и књижевност. Добитник је више награда, међу којима је и Сребрна плакета Универзитета уметности.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, РТБ оркестром, Хором флаута, на ОКТОХ-у. Даље усавршавање је било у Сиени и на Високој школи за уметност у Берлину, на којој је стекла и немачку диплому.
Од 1984. године живи и ради у Немачкој. Ангажмани је до данас воде у различите оперске и позоришне куће по Немачкој. Почела је у Шилер театру у Берлину (где је сарађивала и у делу „10. Бетовенова“ од и са Петрoм Устиновим), преко театра у Рудолштату, Нордхаузену, Гисену Либецку, Ерфурту, Хеилброну до Комичне опере и Штатсопере у Берлину. У Мадриду је под диригентском палицом Јесуса Лопез Kобоса певала главну улогу у опери шпанског композитора Ј.М. Санчез-Верду. На њеном репероару се налази преко 60 улога у лирском фаху, као Сусана, Памина, Мизета, Неда,Адина, Михаела, Лаурета, Росалинде, Сафи….
Наступала је у Берлинској Филхармонији, Гевандхаусу Лajпциг, у Концертхаусу у Бечу, на Единбуршком фестивалу, на фестивалима у Дизону, Стразбургу, на фестивалу у Худершфилду, на Фествохен, Академији наука и уметности и Биеналу у Берлину , на ЕXПО у Хановеру, на Кунстфесту у Веимару, на Светским данима музике у Сеулу. Певала је у Филхармонији у Келну, као и са радио оркестром из Хановера, Берлина, Сарбрикена, ВДР Келн и Барcелона, у Аудиторио Натионал Мадрид. У Концертхаусу у Берлину је певала и снимила ЦД са главном улогом Сардакај у истоименој опери Е. Кренека која је добила Ехо-Класик Преис 2007.
Изузетно је тражена као интерпретатор Нове музике и као таква наступала у многим праизведбама, међу којима је и улога Еве у опери Карлхајнца Стокхаусена „Недеља из светлости“ на фестивалу у Салцбургу. Од њега је певала и Еву у опери“Четвртак из светлости“ на Фествохен у Берлину. Са ДСО оркестром из Берлина снимила је праизведбу Ј. Цариља „Синфониа Kоломбиа“. Наступала је као солиста са најреномиранијим ансамблима за Нову музику-ансамбл модерн Франкфурт, Клангфорум Беч, ансамбл авангард Лајпциг, aнсембл ресерс Фрајбург, Мусикфабрик Дизелдорф, КНМ Берлин, Нови ансамбл Хановер….
Њена дискографија обухвата више ЦД-ова, од којих је „Импровизација о Малармеу“ од П. Булеза проглашена најбољим остварењем године, као и „Ел либро дел дестиеро“од Ј.Санчез- Верду код Хармониа мунди. Постоји и више снимака класичне музике, међу којима оперета“Циганска крв“ од Ф.Лехара и неколико опера С. Вагнера.
Задње су јој улоге сценско извођење „Пиеро лунер“ од Шoнберга, Шостаковићева 14. Синфонија , опера „Минск“ од И. Вилсонса и сценска кантата „Сократ” од Е. Сатија са Виртенбершким Камерним оркестром из Хајлброна. Држала је курсеве на Високим школама у Хановеру и Детмолду. Редован је члан жирија на немакчом такмичењу “Млади музицирају“ на савезном нивоу. Осим српског течно говори немачки, италијански, француски и енглески.