Понедељак, 29. мај у 19.30

Свечана сала музичке школе “ Коста Манојловић“

Програм:

 Соло песме

 Л. Денца: Ђулија (Италија)

П. Чајковски: Срео сам вас (Русија)

З. Мулић: Магле, магле (Србија)

 Музика Света

 М.Теодоракис: Сагапо (Грчка)

Народна песма: Стрепња (Кина)

Џ. Њутн: Задивљујућа милост (Северна Америка)

 Музика Балкана

 Јутрос ми је ружа процветала (Србија)

Мој, драгане

Бисенија

Врти коло

Крај потока бистре воде (севдалинка)

Си заљубив едно моме (Македонија)

Те очи твоје зелене  (Мађарска)

 Руске песме

 Ивушка

Подмосковске вечери

Рјабинушка

Смугљанка

Јихав козак

МЕРИМА ЊЕГОМИР

Једна стара источњачка пословица каже: „Када уживаш слатки плод, треба најпре да се са захвалношћу сетиш онога ко је воћку засадио“.  Мерима Његомир чини управо то: диви се непознатим ствараоцима народног музичког блага, поштује знане ауторе народних умотворина, угледа се на славне претходнике, а сама представља узор – онима који долазе.

И тако већ 45 година: са концерта на концерт, из студија радија у студио телевизије, од клавира до симфонијског оркестра, са континента на континент… А број од 42 носача звука скоро да се поклапа са бројем њених уметничких година. Додајмо томе и рекордних 150 трајних снимака у фонотеци Радио Београда, као и стотине хуманитарних концерата – па ћемо заокружити портрет једне изузетне уметничке личности.

Уметник школованог гласа (Музичка школа „Манојловић“ у Земуну!), велики мајстор народне песме, Мерима Његомир се изврсно исказује и кроз друге музичке жанрове – кроз градску песму, романсу, канцону, кроз лид, забавну музику и кроз песме Света, које пева на 20 језика. Њени пријатељи и сарадници су и прваци Београдске опере – Радмила Бакочевић, Јадранка Јовановић, Јелена Влаховић, Оливер Њего…

Од 1992. године Мерима Његомир интензивно сарађује са професором Николом Рацковим, који јој помаже у припреми пројеката, одабиру репертоара, начину презентације музичких садржаја, а њихови заједнички наступи уз клавир представљају истински музички доживљај. Из те плодне сарадње израсли су и бројни концерти Мериме Његомир у дворани Коларчеве задужбине и у Сава центру у Београду, гостовања по свету (Русија, Канада, Европа),  а уметница се већ 7 година налази на месту одговорног уредника за народну музику  у Музичкој продукцији РТС-а и у ПГП РТС-у.

За скоро пола века уметничке каријере, Мерима Његомир је добила бројна признања, од којих посебно издвајамо само два – Златни беочуг и Вукову награду.

НИКОЛА РАЦКОВ-Истакнути пијаниста и професор музике.
Никола Рацков је магистар клавира, редовни професор Факултета музичких уметности, гостујући професор на Мегатренд универзитету и Академији лепих уметности.

Он је за педесет година уметничког рада одржао више од две хиљаде концерата на свих пет континената. Са својим „квинтетом снова”, који чине Мерима Његомир, Екстра Нена, Јадранка Јовановић и Оливер Њего, производи музику свих жанрова на јединствен начин.

Написао је и приручник „Путовање кроз музику”. Ово је лако и свима јасно штиво које у свет музике увлачи и оне који то баш нису имали намеру да учине.