Добродошли на ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ. Наступају пијанисткиња Јелена Петровић и пијаниста Огњен Милосављевић, ФМУ Београд из класе Проф. Ладислава Мезеиа. Свечана сала школе, четвртак 15. јун у 19:30. Улаз је слободан.

 

Програм:

Густав Холст

Планете 

I     Марс – Доносилац рата

II     Венера – Доносилац мира

III    Меркур – Крилати гласник

IV   Јупитер – Доносилац радости

V    Сатурн – Доносилац старости

VI   Уран – Чаробњак

VII  Нептун – Мистик

 

 

Јелена Петровић је рођена 2000. године у Кикинди. Своје основно музичко образовање стиче у Музичкој школи „Слободан Малбашки“ у Кикинди, у класи Иване Дакић. Потом уписује Средњу музичку школу „Станковић“ у Београду, у класи Проф. Иване Јасић. Дипломира 2019. године и исте године уписује Факултет музичке уметности у Београду, у класи Проф. др. ум. Ненада Радића, где је и тренутно студент четврте године.

Прималац је Стипендије за изузетно надарене ученике и студенте (Министарство Просвете) као и Доситејеве награде за изузетне успехе на такмичењима (Министарство спорта), који укључују: Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, Међународно пијанистичко такмичење Смедерево, Такмичење младих пијаниста „Јосиф Маринковић“ Зрењанин, Фестивал пијанизма Сремска Митровица, Међународни фестивал младих пијаниста Шабац.

Присуствовала је и усавршавала се на мастеркласевима домаћих и светских пијаниста и педагога. Владимир Милошевић (Србија), Александар Синчук (Русија/Србија), Aлeксеј Соколов (Русија), Лукас Дебарг (Француска), Јевгениј Стародубцев (Русија), и други. Искуство оперског пијанисте и корепетитора стиче код др. ум. Милице Илић.

Наступала је како солистички, тако и камерно у свим значајним салама у Београду и Војводини: Велика дворана Коларчеве задужбине, Велика сала Студентског културног центра СКЦ, Сала Италијанског културног центра, Сала градске скупштине, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Народни музеј Кикинда, Свечана сала дворца „Фантаст“, Свечана сала Академије уметности Нови Сад…

 

Огњен Милосављевић, рођен 2001. године у Београду, студент је четврте године основних студија на Факултету музичке уметности у Београду. Своје музичко образовање започео је у Музичкој школи ,,Коста Манојловић’’ у Земуну, у класи професорке Злате Малеш, а потом у класи професорке Биљане Поповић, у чијој класи је и дипломирао 2019. године. Његов дипломски концерт награђен је за најбољи дипломски испит клавирске катедре у његовој генерацији. Исте године уписује Факултет музичке уметности у Београду, у класи Проф. др. ум. Наташе Митровић.

Усавршавао се на бројним мастеркласовима које су водили разни еминентни пијанисти и педагози светског гласа – Жак Рувије (Француска), Лидија Бизјак (Француска), Милош Поповић (Шпанија), Ненад Качар (Хрватска), Маја Рајковић (Србија), Бјорн Лехман (Немачка) су само неки од њих.

Излазио је на бројна такмичења на којима је остварио изванредне резултате, од којих су само нека: Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије (прва награда, соло клавир), Zagreb International Music Competition (прва награда, соло клавир), Међународно пијанистичко такмичење Смедерево (прва награда, соло клавир), Међународно такмичење ,,Даворин Јенко’’(прва награда, соло клавир), Међународно такмичење ,,Константин Велики’’ – Ниш (прва награда, камерна музика)… Поред соло наступа, концертира и са бројним ансамблима, сарађивао је са опера мајстором Народног позоришта у Београду – Наташом Јовић, виолинисткињом Ањом Петковић, свирао у клавирском октету Проф. др. ум. Дине Хаџиомеровић. Као солиста наступао је са уметничким ансамблом ,,Станислав Бинички’’, као и са Београдским оркестром младих (БеОМ), чији је и суоснивач. Заједно са колегом Михаилом Стојчићем, 2022. године бива ангажован од стране композиторке Иване Огњановић, у сврси снимања и извођења њеног докторског пројекта.

Наступао је у свим значајнијим салама у Београду и шире – Велика сала Универзитета Мозартеум (Салзбург); Велика сала Универзитета УДК (Берлин); Велика дворана и галерија Коларчеве задужбине, Сала Београдске филхармоније, Велика сала и Атријум Народног позоришта у Београду, Велика сала Студентског културног центра СКЦ, Свечана сала Дома Војске Србије, Сала Италијанског културног центра, Галерија Артгет, Галерија Прогрес, Културни центар Гуарнериус…

„Види свет очима музике“